Ajax'ın Eski Arka Bahçesi: Germinal Beerschot


Ajax altyapı kelimesini duyduğumuzda aklımıza gelen ilk kulüplerden biri. Ajax sadece oyuncu yetiştirme konusunda değil oyuncu tarama-keşfetme yönünden de ileride olan bir kulüp. Bu sistemi artık kulübün temellerine oturttukları için başarılı olmamaları için de bir sebep yok. 

Ajax genç oyuncularını yetiştirirken bir yandan da pilot takım sistemini kullanıyor. Bu sisteme göre anlaşma imzaladığı takımların yetenekli genç futbolcularını bünyesine katarken oynaması gereken yaşa ulaşmış futbolcularını bu takımlara göndererek hem forma giymesini sağlıyor hem de gönderildiği kulüp gelecek vaadeden futbolcularla çalışmış oluyor. Ülkemizde Galatasaray'ın Beylerbeyi'ni satın alarak yapmak istediği hamle de bu amaçları taşıyordu fakat bazı yaşanan olumsuz durumlar neticesinde bu önemli proje sona erdi.

Biz Ajax'a geri dönelim. Ajax'ın pilot takım anlaşması yaptığı kulüplerden biri de Germinal Beerschot'du. Geçmiş zaman kullanmamın sebebi bu anlaşmanın halen uygulandığına dair bir emarenin olmaması. Biraz geçmişe dönüp Germinal-Ajax ilişkisini incelediğimde ilginç sonuçlarla karşılaştığımı söyleyebilirim. Şimdi bu işbirliğinin verdiği meyveler hakkında bilgiler verelim.

Germinal alt yapısında parlayan Toby Alderweireld, Jan Vertonghen ve Thomas Vermaelen as takımda forma giymeden Ajax'a transfer olur. Şimdi geldikleri nokta ortada. 3 oyuncu da Belçika milli takımının değişmez isimleri haline gelmiş durumda. Ajax da 18 yaşındayken transfer ettiği Aaron Mokoena'yı Germinal'e gönderir 2000 yılında. Burada gösterdiği performansla önce Genk sonrasında Blackburn Rovers formasını giyer Mokoena. Germinal alt yapısında sivrilen Moussa Dembele ise Willem II'ye transfer olur. Dembele'nin de bu yaz Fulham'a imza attığını belirtelim.

Ajax'ın bu hamleleri tüm hızıyla devam edecektir. Darısı bizim takımlarımızın başına diyelim. İlk aşamada olumsuz sonuçlar alınmış olabilir. Fakat korkmadan, sabır göstererek bu sistemi denemeli kulüplerimiz. Futbolu bırakan tecrübeli futbolcularımızın, yetenekli antrenörlerimizin de sürece dahil olmasıyla önemli başarılar elde edebileceğimizi düşünüyorum.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum: